Distanca in kaj ima to veze z ljubeznijo do sočloveka?

  Distanca in kaj ima to veze z ljubeznijo do sočloveka?


Imela sem zanimivo svetovanje. Dejansko je bil odgovor na strankino vprašanje, da je potrebna distanca – razdalja. Da lahko stvari vidimo jasneje, je včasih potrebna razdalja. Če mi želimo nekomu pomagati, hkrati pa smo izvor njegovega/njenega trpljenja se moramo umakniti, če želimo osebi dobro.

Dokler nekdo z nami povezuje utopično ali nerealistično predstavo o realnosti, ki je pred njim, mu s svojo prisotnostjo ne pomagamo nič. Manj kot nič. Dejansko osebo ves čas sprožamo in nehote ali nevede podkrepimo njegovo/njeno prepričanje, da je to kar on/ona verjame resnica.

V tem primeru je najboljša pomoč, da sploh ne nudimo pomoči. Da se umaknemo iz življenja te osebi in mu/ji damo možnost, da vidi situacijo brez rožnatih očal. Zavedam se, da je to včasih težko. Še posebej, če smo po naravi empatični – sočutni. Hudo nam je, ker vemo, da nekdo po nepotrebne trpi. Vendar se moramo zavedati, da naša prisotnost lahko včasih to trpljenje še dodatno potencira.

Zato vam na tem mestu polagam na srce, če veste, da je temu tako – umaknite se. Dajte času čas in omogočite osebi, da sama pride do spoznanja. Umaknite se v polnem zavedanju, da dajete človeku možnost, da ozavesti, pozdravi in vidi rane v sebi.

Včasih je to najbolj ljubeča stvar, ki jo lahko naredimo. <3

Vse dobro vam želim.
Objem,
Andreja Goropevšek


Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: