Na kakšen način razmišljamo o dnevu?

 Na kakšen način razmišljamo o dnevu?





Na kakšen način razmišljamo o dnevu, ki je pred nami? Ali se osredotočamo na to kaj se bo zgodilo danes lepega? Ali pa že navsezgodaj miselno rešujemo vse »potencialne« težave dneva?

Kaj če bi se jutri zjutraj, ali katero koli drugo jutro osredotočili na svoj dan in premislili o vseh planiranih dejavnostih, ki jih imamo za ta dan? Za vsako izmed teh dejavnosti se zahvalimo, kot da so se že zgodile. Naša zahvala naj se nanašala na izid, ki si ga želimo v povezavi z določeno dejavnostjo. Kako želimo, da se naš dan odvija? Sproščeno? Umirjeno? Produktivno? Točno tako, si ga zamislimo. Zahvalimo se iz srca in povsem predano, da je vse steklo kot po maslu.

Morda za kakšno dejavnost včasih ne vemo, kako bi lahko bila prijetna. Niti ni potrebno, da bi razumeli. Lahko se zahvalimo za vsa tista opravila, ki nam niso vedno najljubša. Recimo, jaz zelo nerada urejam birokratske zadeve, po raznih ustanovah in pisarnah. Vendar od kar sem se naučila biti hvaležna in se zahvaljevati tudi v naprej za dober izid, se mi večino časa dogaja, da so tudi te izkušnje nadvse prijetne. Predvsem pa vse opravljam brez pričakovanj. Naučila sem se že, da se na koncu vedno vse uredi. Brez izjeme. Uredijo se tudi povsem nepričakovane stvari.

Tako se mi sedaj z vajo kakršna je današnja pogosto zgodi, da ob urejanju na raznih uradih, najdem parkirišče povsem blizu vhoda. Pogosto se mi zgodi, da mi kakšen naključni mimoidoči preda celo listek za parkirišče. Ko pridem na urad se mi v večini primerov dogaja, da ni nobene gneče. Svetovalke, do katerih prihajam pa so prijazne in nasmejane. Pomagajo mi izpolniti papirje, oddati vloge, svetujejo mi kako bi bilo najbolje in to vse z nasmeškom na obrazu.

Kaj se spremeni pri teh dogodkih? Najbrž niso vse svetovalke čez noč postale prijazne in najbrž niso vsi ljudje čez noč prenehali hoditi na te urade. Pa vendar so moje izkušnje, od kar prakticiram hvaležnost precej bolj prijetne. Vendar sem tudi jaz bolj prijetna. Ne godrnjam, ne pritožujem se, na mojih ustnicah je nasmešek, potrpežljivo sprašujem in vljudno prosim za dodatno razlago, kjer jo potrebujem. Razumem in spoštujem, da imamo vsi kdaj slab dan. Poskusim tudi sama nuditi to kar prejemam, s hvaležnostjo pa si zagotovim, da prejmem še več vsega tega, za kar sem lahko hvaležna, tudi pri opravilih, ki v prvi vrsti niso moja najljubša.

Večkrat sem že premišljevala o tem, kako pravzaprav dva različna posameznika doživljata isto situacijo povsem drugače. Eden takšen očiten primer, ki mi je ostal v mislih je bilo rojstvo mojega sina. Ni bil lahek porod, končal pa se je s carskim rezom. V sobi sva bili dve takšni, ki sva imeli zelo podobno izkušnjo s porodom. Če bi vprašali njo, so bili vsi okoli naju nesramni, nespoštljivi in niso opravljali svojega dela. V celotnih petih dneh najine nastanitve v bolnišnici se spomnim te ženske, da je ves čas samo jamrala. Pritoževala se je nad bolečinami, nad osebjem, nad lučjo, nad toploto, skratka našla je tisoč stvari, ki niso bile takšne, kot si jih je želela.

Bila sem v isti sobi, deležna enake pomoči, enake svetlobe, temperature, enakega postopka poroda. Pa vendar, če vprašate mene so bile sestre vedno prijazne, vedno nasmejane, en dan celo našemljene, ker je bil pust pred vrati. Bolelo me je, vendar se bolečini nisem predajala, osredotočala sem se na svojega sina in posledično je bolelo manj. Najino doživljanje iste situacije je bilo povsem drugačno. Verjamem, da je na prenekatero izkušnjo vplivamo mi sami in naš način doživljanja situacije. Če smo mi nasmejani, dobre volje, prijazni in spoštljivi, je zelo verjetno, da bomo enako reakcijo dobili iz okolja. Začne in konča se v nas samih.

Včasih ne vemo, kako se bo vse čudovito steklo, toda izrazimo zahvalo in nato iščimo najboljši način. Iščimo vse tiste majhne in velike potrditve tega, kako hvaležnost počasi, a vztrajno vnaša v naša življenja čarobnost. Ob zahvaljevanju za opravila si lahko zamislimo, da je dneva že konec. Opravili smo vse kar smo imeli v planu. Vsaka izmed teh dejavnosti je stekla, kar se da odlično. Zahvalimo se za čudovito nakupovanje. Najlepša hvala za izvrstno poslovno kosilo. Najlepša hvala za neverjetno doživeto svetovanje. Najlepša hvala za izvrsten tek. Najlepša hvala za najboljšo in najhitrejše urejanje vseh birokratskih zadev. Hvala, ker sem srečal/a točno tisto osebo, ki sem jo potreboval/a. Hvala, ker je v službi vse teklo kot po maslu. Hvala, ker so vsi odgovori prišli pravočasno. Hvala, ker sem uspel/a preklicati vse ljudi, ki sem jih potreboval/a. In tako naprej. Karkoli imamo v planu, vezano na delo ali prosti čas, za vse se zahvalimo za čudovit izid, v naprej. Hvaležnost – zagotovljena. Enkraten izid pa prav tako. Imejte čudovit dan.

Zapis: Andreja Goropevšek
Ilustracija: Ina Gržina (FB: Inin svet)
Obljavjeno: NOVICE IZPOD KRVAVICE OKTOBER 2021


Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: