Kaj nam sporoča telo - Biti ženska in sporočilo kolektivne zavesti

Kaj nam sporoča telo -  Biti ženska  in sporočilo kolektivne zavesti


Dandanes se veliko žensk »bori« za enakopravnost, ampak ali smo zares »enake«, ali lahko rečemo, da se tako tudi počutimo. Ne glede na to iz kje kdo prihaja in kakšno je njegovo ozadje in ne glede na to kako smo ženske sprejete v družbi v kateri trenutno živimo, kolektivna zavest »ženske« je med drugim tudi marsikaj, pred čimer si zatiskamo oči.

Namen tega prispevka ni, da bi na kogarkoli valila krivdo, namen prispevka je, da čim več žensk uzavesti od kje izhajajo nekateri njeni občutki in da jih sprejme, kot del celote, da te »boleče« dele vsaka v sebi sprejme, integrira in »pozdravi«, da postane celota in skupno breme vseh »žensk« bo nekoliko manjše.
Ženske so v preteklosti bile zelo pogosto zapostavljene, sploh kar se tiče avtorite in vodstva, kar je v mnogih ženskah povzročilo občutja zamer, jeze, uporništva in občutkov, da smo vodene. Sama zase vem, da so to bili moji primarni občutki skozi odraščanje. Včasih smo ženske »prestroge« do sebe, pa ne zgolj ženske. Vsi ljudje menimo, da vse kar čutimo izvira iz nas samih in smo lahko pogosto tudi zelo samokritični, ko se morda marsikaj kar občutimo »čuti od drugje«.

S sprejemanjem svojih občutij in čustev, nemalokrat »zdravimo«, celovitimo mnogo več kot zgolj sebe. Pomagamo vsem tistim pred nami in vsem tistim za nami.
Kaj vse se je že dogajalo z žensko in kaj vse se še vedno včasih dogaja:

- Zabavištvo; ženske kot predmet zabave za moške in kot predmet zadovoljitve.

- Biti ženska je pogosto nosilo s sabo veliko odgovornosti (občutki bremena, stresa, zlorab in izolacija).

- Obljuba Bogu, da bo ženska skrbela za svojo družino in moškega – vera; pogosto v situacijah v katerih so moški bili vse prej kot ljubeči.

- Njene pravice so bile zatrte. ( V primerjavi z moškimi niso imele nobenih možnosti.)

- Ženske še vedno kot sex simbol.

- Mnogo žensk zavrača svojo seksualnost in lepoto, zaradi tega, ker jim le ta ni prinesla drugega kot bolečino, zlorabo, srčne bolečine, grozo, suženjstvo itd.

- Vzgoja – v primeru, ko je »moški glava družine«, vzgoja hčera, ki si ne sme postaviti jasnih meja brez, da bi bila za to kaznovana.

- Ženska potomka ne sme biti bolj uspešna kot moški potomec, ali pa se celo vsi upi družine polagajo v moške roke, med tem ko se vsi talenti ženskih potomk v celoti spregledajo.

- Ženska ne sme biti bolj uspešna kot oče.

- Prepričanje, da so ženske še vedno za v kuhinjo ( Iz lastnih izkušenj vam povem, da je moški lahko veliko boljši kuhar ).

Tukaj ne gre za to, kdo je za to »kriv«, temveč ozaveščanje, da so vsa ta prepričanja in načini še vedno marsikje prisotni in potrebno je preseganje, potrebno je osveščanje, potrebno se je zavedati, da imamo še veliko delo, preden bomo to vse presegli. A moški tako kot ženske imamo možnost, da prispevamo k preseganju teh vzorcev. Vsi imamo možnost, da razvijamo prihodnje generacije, ki se bodo zavedale, da smo enaki, na vseh nivojih, generacije, ki bodo enake, jin-jang, moško-žensko. Generacije, ki se bodo znale ljubiti, spoštovati in medsebojno podpirati.
Čeprav je morda marsikaj od tega danes socialno »odpravljeno«, marsikaj še vedno ni, pa tudi tisto česar fizično marsikje ni več, ne pomeni nujno, da čustvenih pečatov v kolektivi ni več. Šele, ko bo dovolj žensk to uzavestilo in sprejelo v svojem bistvu, šele ko bo dovolj posameznic vse te vzorce preseglo in notranje integriralo, bomo šele dosegle možnost, da se to resnično preide in da bodo prihodni rodovi poznali pravi pomen besede »svoboda«.

Kaj bi morala raziskati vsaka ženska v sebi?

- Vsakršno travmo povezano z občutki nečistosti, sramu, krivde in občutkov, da je nesposobna.

- Prepričanja, da je ženska manj kot moški.

- Ženska je lahko bolj uspešna od svojega očeta. Pomislite kako se počutite ob tem stavku.

- Raziskati občutke povezane s spolnimi potrebami – sram in krivda.

- Raziskati občutke, če se pojavljajo jeza, čemernost, zamere, maščevanje, ki so uperjene proti moškim kot celota.

- Kaj bi se zgodilo, če sprejmeš svojo moč?

- Raziskati travme, če se počutiš da si ponižana, kadar si z moškim intimna.

- Raziskati travmo, če se počutiš umazano, da si izrabljena, sram.

- Se počutiš varno, kadar se počutiš privlačno?

- Raziskati slabo samopodobo.

Povzeto po knjigi Metaphysical Anatomy – Evette Rose (Your body is talking, are you listening?, Volume one)

Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: