Kaj lahko naredim?

 Kaj lahko  naredim?

Kaj lahko naredim?

V oazi neskončnega iskanja zaidemo in zgrešimo poti. Želimo si, vse kar si glava misliti dovoli, ampak srce v resnici le eno željo drži, tisto najvišjo, da enaki smo vsi. Vse kamor nas vodijo poti, ni drugega kot naše srce, ki pravi, če izkusiš tole, morda vidiš kje si, če se ti tole zgodi, morda končno odpreš oči in vidiš, da si v zablodi in da iščeš izven, ko le notri leži. Čaka, da odpreš srce in izliješ vse kar se čuti na svet, če bi čisto vsi delovali po principu srca, bi svet sploh ne poznal gorja. Vedeli bi, da vse kar se zgodi, se mora zgoditi in da vse kar čutimo, moramo čutiti, ker to je naša šola, lekcija iz tega se učimo. Res je, včasih se ti zdi, da je lekcija napisana v neznanem jeziku oddaljenega sveta, a to je zgolj zato, ker je glava tista, ki preučuje, analizira in zaključke kuje. Glava modruje. Srce ve in opažam in vidim, da vsi v sebi vemo, kaj je prav za nas, ampak ne zmoremo, si ne dovolimo, okovi in oklepi nadeti pred časom, so tako težki, da enostavno ne vemo ne kod ne kam.

In kaj lahko naredimo?
1.DIHANJE
Lahko dihamo. Ogromno knjig je na tematiko, kako dihanje vpliva na naše telo. Vsi modreci in vsi, ki so nekako sprejeti, da poznajo svojo pot, priporočajo dihanje. Ne tega ni potrebno kupiti, ne stane 1000 evrov in več in ni magičnega recepta. Je enostavna funkcija telesa, dihanje. Enostavna, ampak ena izmed najbolj učinkovitih. Kako dihati torej? Nekoč, sem prebrala Oshotov zapis, da samo svobodni ljudje, dihajo globoko. Torej? Globoko. Vdih skozi nos in izzdih skozi nos. Počasi štejte si do 5 na vdih in do 8 na izdih. Osredotočenost samo na dihanje, samo na to kako zrak potuje skozi nosnice do pluč in nazaj. Samo vdih, izdih in štetlje. Za začetek.
Ponavljajte vajo vsak dan iz začetka 5-10 minut in podaljšujte trajanje. Za marsikoga je to dovolj.
Opazujte sebe, kako se počutite po 1 tednu, po 2 tednih, po 3 tednih. Zapišite si. Nenadoma človek ugotovi, da se mu počutje izboljša, da je bolj sproščen in da se mu pozornost povečuje. Kako? Samo zaradi dihanja? Da, to že samo po sebi je meditacija, ko boste lahko opustili štetje, brez da glava podivja, takrat opustite štetje in opazujte samo vdih, izzdih.
Resnično ni lažjega načina, a nekako poskušamo s še več mislimi, rešiti težave, ki so jih misli povzročile. Ali vidite antitezo? Iz vidika sproščenosti, zavestnosti in pozornosti, boste lažje sprejemali odločitve in odločitve, ki jih boste sprejeli bodo tiste »prave«, za vas. Tudi, če se vam kdaj zdi, da odločitev ni bila prava, boste na dolgi rok, vedno videli, da vam je prinesla, prepotrebne izkušnje.

2.DRŽA
(Znanstveno je dokazano – da nagovarjam vašo glavo, ki tako rada trdi stvari po svoje. Znanstveno je dokazano, s poskusi, da ljudje, ki se držijo bolj zravnano, bolj odprto, so posledično bolj samozavestni in drznejši). Torej, če bi rekli, da imate slabo samopodobo, je najmanj kar lahko naredite, da nehate ves čas viseti na telefonih, ker ste s tem avtomatsko sključeni, socialni mediji nimajo odgovorov na vaša dušna vprašanja in pa zravnajte se, zasedite prostor, ki vam pripada. Tudi, če ne verjamete, da se s tem lahko samopodoba izobljša, pa si naredite uslugo in poskusite, samo 14 dni, vsak dan se konstantno opominjajte na držo, vedno in povsod, napišite si – če je potrebno, naj bo to edini fokus, pa mi povejte, čez 14 dni kako bo. Opazujte se v katerih primerih nezavedno stegnete roke okoli vratu, da se popraskate, da se pobožate, da popravite lase itd., to kaže na situacije v katerih se počutite neprijetno, ogroženo. V kolikor ne morete opazovati sebe, opazujte druge in spremljajte, kdaj drugi to počno in poskušajte ugotoviti, kako se oni počutijo. Učimo se en od drugega in en z drugim.

3.NARAVA
Vsi vemo kakšen vpliv ima sprehod na nas, ampak kljub temu smo raje v hiši. Se nam ne ljubi in ne vemo ali bi ali ne bi. Premrzlo je. Prevroče je. Utrujen sem. Izgovori, izgovori. Saj razumem, lažje je kupiti tabletko, pa bo vse dobro kajne ? Res je, moja pot ni najlažja, ker ne dovoljuje samopomilovanja, zato ker vliva moč. Moja pot nima čudežne tabletke, ampak disciplino, predanost in delo na sebi. Moj način ni bežanje, ampak soočanje s sabo, sprejeti svoje napake in se opravičiti, ponižati svoj ego in biti ranljiv, biti to kar si. Jokati ni šibkost, pač pa moč. Se zavedate, koliko moči človek potrebuje, da pokaže, kaj čuti, sprejme vse možnosti in se odpre? Pa vendar, vedno brez izjeme deluje to na vse »zdravilno«. Narava zdravi, če se želite počutiti dobro se usedite pod drevo in dihajte. Počnite športne aktivnosti v naravi, pojdite na sprehod, pojdite tekati po gozdnih poteh ali samo sedite na travnik. Karkoli, samo da ste na svežem zraku, eno z naravo in pojdite sami. Ne morete slišati sebe, če peljete s sabo ves hrup sveta. Da človek sliši sebe, mora biti kdaj tudi sam.

To so osnovne tehnike, ki lahko prinesejo k vašemu boljšemu počutju. Najmanj kar lahko posameznik naredi zase. Nič ne stane, pa vendar redki to prakticirajo. Zakaj? Ker mora imeti pravilno ceno? Prav, lahko mi plačate 100 evrov za ta nasvet. Najboljše stvari, ki pridejo, so ponavadi brezplačne. Najboljše stvari so v nas samih, so del nas in del naše okolice. Najboljše stvari, nimajo cene, a so hkrati najvrednejše, a ker so nas naučili in ker nas družba uči, da je vredno samo tisto, kar ima ceno, smo izgubili vsakršen smisel za slišanje sebe. Vse okoli nas, nas podpira, a dokler ne bomo pokazali voljnosti in predanosti, da si želimo premik naprej, tako dolgo tega premika ne bo. Lahko plačate 1000 terapij, 1000 zdravilcev in 1000 tabletk takšne in drugačne oblike, lahko greste na 1000 tečajev in preberete 1000 knjig, dokler ne boste pripravljeni kaj narediti, dokler se ne zavežete, se ne bo nič spremenilo. Začnite, tam kjer lahko. Dihajte, popravljajte držo in pojdite v naravo pa mi čez 14 dni povejte kako se boste počutili. Morda boste takrat že pripravljeni, da sprejmete sebe in odgovornost za svoje življenje. Morda boste... in takrat boste začeli iskati v sebi in takrat bodo vsi tečaji in terapevti, zgolj podpora za čase, ko si malo zaidete, samo vodilo za »temne« dni in brez težav boste »pozabili«, kar ni v skladu z vašo potjo, ločili boste cvetove od pleveli in našli to kar iščete. Dokler pa iščete zaprtih oči, ne morete najti. Oči je potrebno najprej odpreti in potem iskati. Vse do tistega dne, ko bolj zaupate drugim kot sebi, do tistega dne se vrtite v krogu. In kaj lahko naredite? Lahko začnete na začetku, z meditacijo (samo dihajte – zaprtih ali odprtih oči), narava in drža in ko boste to imeli v »malem prstu«, se bo pot začela odpirati sama. Poskrbite zase, to je vaša dolžnost, to je vaša naloga. Slediti sebi – to je vaša pot. Življenje je čudovito, to vam zagotavljam, samo odprite oči.

Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: