Zmaji, veličastna bitja, ki burijo domišljijo

Zmaji, veličastna bitja,  ki burijo domišljijo

ZMAJI KOT VODNIKI IN SIMBOL

Zmaji se vam lahko pojavljajo kjerkoli, lahko jih vidite v sanjah, lahko jih vidite v oblakih, lahko jih vidite, ko zaprete oči ali pa pogosto opažate tetovaže s tem motivom. Kjerkoli naletite na zmaja, on s sabo prinaša globoka sporočila.

Zmaji že od nekdaj burijo domišljijo in čeprav so pojmovanja pomena zmajev različna od kulture do kulture, obstajajo določena pojmovanja, ki so v glavnem sprejeta.

Zmaji so simbol moči, kar lahko pomeni, da nas opozarjajo, da moramo biti močni. Predstavljajo pa tudi pogum in trdnost. Nemalokrat se pojavljajo kot glasniki ravnotežja in magije – spodbujajo nas k temu, da se povežemo s svojimi psihičnimi sposobnostmi, ter da pogledamo na svet skozi oči misterij in čudes. Opozarjajo nas, da je nas obdaja veliko več kot je videti in da je pomembno, da se zavedamo tako vidnega kot »nevidnega«.

Bolj natančno so zmaji utelešenje primordialne energije – glavni vladarji vseh elementov, ker obvladujejo vse elemente: Ogenj, Vodo, Zemljo in Zrak. Večni dvoboji med zmaji in temo, so prispodobe za notranje bitke človeštva, da se izravna duhovna in zemeljska narava.

Če se vam zmaji pogosto pojavljajo v vašem življenju je povsem mogoče, da se vam kažejo kot vodniki, z glavnimi karakteristikami zaščite in vodstva. Poskusite se zavedati tega vodstva, vzpostavljati z njim komunikacijo in sprejemati njegovo prisotnost. Zmaji kot vodniki so pogosti spremljevalci ljudi intelekta, dostojanstva, entuziazma in avtoritete, posameznike pa vodijo k razsvetljenju. Učijo, kako najti svoj notranji glas, da znamo zarjoveti, da smo slišani in resnično razumljeni.

Spadajo med redkejše in močnejše duhovne živali, ki lahko v posamezniku povzročijo tudi strah ob prvem spoznanju. Zmaji si vsekakor zaslužijo naše spoštovanje in čast, a vedno prihajajo z dobrimi nameni. Ugotoviti namen zakaj točno prihajajo pa je precej težko razvozlati, namreč zmaji ne izdajo radi svojih skrivnosti.

Po Kitajski tradiciji je čas zmajev srednja pomlad, smer neba vzhod – jugovzhod in fiksni element les.
Feng Shui predstavlja zmaje kot simbol izobilja, avtoritete, rasti, sreče in razvoja. V Evropi pa so predvsem simbol sposobnosti, da se dvignemo nad okoliščine in pogledamo na stvari iz bolj jasne perspektive.

Po nekaterih legendah so zmaji v direktni povezavi z zdravljenjem in kamni moči, kot tudi s predniki.

ZMAJI IN SANJE

Če bi želeli zaobjeti, vse kar lahko zmaji predstavljajo, bi bil današnji prispevek resnično predolg, zato vas prosim, če imate kakšno specifično vprašanje, da mi napišete med komentarje, v kolikor je v moji moči, poskušam vsem podati odgovor na njihovo vprašanje.

Po sami podobi so zmaji precej strašljiva in mogočna bitja zato jih interpretacija sanj pogosto povezuje z notranjimi demoni posameznika. Lahko pa seveda predstavljajo tudi notranjo moč, tisti del nas, ki nas kliče naprej v nove teritorije.

Po Jungovi teoriji, kadar se posameznik bori z zmaji to predstavlja nezavedno bitko, kjer regresivne sile grozijo da bodo »pogoltnile« individualni ego, prispodobe iz Grške mitologije so npr. Kali, Medusa, Minotauer itd., posameznik se lahko odloči, da dovoli, da ga pošast pogoltne in odide v podzemlje, kjer izniči »temo«.

Predvsem pa se poudarja dvojni pomen – tisti »dober« in tisti »slab«. Po eni strani tista prijazna žival, ki prinaša izobilje, po drugi pa tista pošast, ki jo je potrebno pokončati. Potrebno je soočenje z našimi notranjimi in zunanjimi »sovražniki«, če želimo najti zlato zunaj in v nas samih.

Pri sami interpretaciji je pomembno kakšen je bil direkten odnos. Ali ste se borili, bežali, pogovarjali z zmajem? Ali vam je ta podaril darilo?

Predvsem pa je pri interpretaciji potrebno vedno upoštevati, da zgolj posameznik sam ve, kaj zanj osebno zmaj predstavlja. Za vsa dodatna vprašanja, pa sem vam kot vedno na voljo.

Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: