Nemirna misel

Nemirna  misel

Kako si pomagati, kadar se določena misel noče »odstraniti«.

1. Misel poskusite »zatreti« še preden se razvije. ( Izognite se razvijanju misli v smislu, da vidite celotni potek dogodka v najhujšem možnem scenariju, da vas pri tem postane strah ipd. Poskusite v tistem trenutku, ko se misel odvija in ko telo čuti, ugotoviti kaj točno je povezava, spomnite se na to, da je ta misel enaka čustvom iz preteklosti in ne obratno. Da tukaj nekje globlje leži druga situacija, ki kliče po pozornosti in da ta trenutek tukaj in zdaj ni tisti, ki vas zares plaši.)

2. Poskusite umsko argumentirati, zakaj temu ni tako.( Najdite odgovore, povejte čim več ljudem česa se bojite, kaj vas teži, a ne doživeto, ampak povejte samo: "Po glavi se mi podi, ta in ta misel, kaj naj naredim?" Ljudje radi pomagamo in videli boste, da različni ljudje različno razmišljajo. Meni so dali drugi ljudje zanimive ideje, na katere sem se lahko oprla glede na samo situacijo in so bile resnične, ker so jih izrekli drugi, Saj veste, da besede drugih nosijo večjo težo kot naše lastne a ne? Če nekdo drug reče, kako to da te to skrbi, saj veš da to ni kaj takšnega, je veliko lažje kot če si to rečemo sami.)

3. Postavite se v najslabši možni scenarij in premislite zakaj bi bilo to tako zelo grozno. (Poskusite opazovati ta scenarij neprizadeto in bolj analitično umsko. Se pravi, v moji situaciji bi to bilo: Možnosti kako se lahko tole konča so, da bo vse popolnoma vredu, da dobim opozorilo in bo vse popolnoma vredu, da dobim kazen, plačam in grem dalje. Možnosti je zagotovo 1001 ampak te tri so očitne, se pravi možnosti so 3 in ne samo zadnja, oziroma možnosti je 1000 in ne samo tista ena na katero se fiksiramo.)

4. Kaj lahko pridobim iz te izkušnje? (Predpostavimo, da se situacija izteče v najslabšem možnem scenariju. Kako se lahko razvijem iz tega? V mojem primeru: "Če se mi to zgodi, lahko postanem močnejša oseba, videla bom namreč, da nihče izven mene ne kontrolira mojih čustev, ampak zgolj sama. Lahko mi vzamejo moj denar, ampak ne moje sreče, to je moje lastno. Mogoče bi mi takšna situacija prinesla možnost, da se soočim s svojimi strahovi in da končno grem naprej. Mogoče, bi mi takšna situacija pokazala, da jaz to zmorem in znam. Mogoče, bi mi pripeljala človeka, ki bi bil enak kot jaz in bi videla zopet potrditev kako enako privlači enako. Mogoče, bi ta oseba, ki bi prišla na koncu koncev postala moj prijatelj, stranka ipd. Mogoče ugotovim, da tudi ta oseba ni drugega kot človek in da smo vsi enaki. Kdo sem jaz, da sodim ali to situacijo potrebujem ali ne? Ne vem v resnici, kako se to lahko odvije in niti kaj točno potrebujem za svoj razvoj, zato to prepuščam vesolju in sprejemam svoje "dobro". Pod dobro je definirano vse kar služi mojemu razvoju, ker saj veste da na tem svetu ni dejansko pozitivnega in negativnega. Vse samo je.

5. Izrazite misel, ali je to virtualni dnevnik kot v mojem primeru ali je to izgovarjava na diktafon ali je to spet neka tretja oblika izražanja. Spravite to izven sebe, morda pridete do kakšnih zanimivih zaključkov.

6. Prestavljajte termin :-D, tudi ko boste naredili vse zgoraj našteto, bo že čustven vzorec predelan, a misel včasih ostane, takrat poskusite misli postaviti termin: "Ne zdajle, ker trenutno delam in nimam časa o tem razmišljati, postavite uro točno kdaj recimo ob 5-ih popoldan, takrat bom imel čas" In si vzemite čas, da misel pove kaj bi rada povedala, napišite, zapišite, povejte na glas.....dajte iz sebe.

7. In ko vse ostalo odpove, ko ste preiskusili vse možnosti izogibanja se z glavo naprej vrzite v morje. Prepustite se situaciji, zaupajte da se bo zgodilo točno tako kot se mora in če misel ne da in ne da miru, jo enostavno povabite, povabite situacijo, povabite ljudi, sprijaznite se, da bo že nekako in pojdite dalje.

(Če pa zmorete, pa naredite samo korak 7. Ta je tisti, ki bo prinesel največjo odrešitev. Odgovor je vedno prepuščanje.)
Najbolj se obdržijo stvari, ki se jim upirate. Zato sprejmite. Upam, da Vam je bil današnji zapis v pomoč. Vesela bom vseh komentarjev in tudi vašega pogleda na te stvari. Saj veste skupaj se učimo in skupaj zorimo.

Prikaži vse zgodbe

Sporoči mi...

Želite deliti z mano svoje vtise, komentirati ali preprosto deliti želje za prihodnje pisanje? Sporočite mi spodaj: